FÊTE DU RAIL IN SAINT-GHISLAIN

FÊTE DU RAIL IN SAINT-GHISLAIN

Afgelopen weekend vond bij Rétrotrain in Saint-Ghislain, vlakbij Bergen, het evenement Fête du Rail plaats. Deze site is van PFT/TSP (Patrimoine Ferroviaire et Tourisme/Toerisme en SpoorPatrimonium) en stond al heel lang op mijn to do lijstje, maar Saint-Ghislain is best een eindje dus het was er nog niet van gekomen. Zaterdag trokken Bavo en ik moet de auto naar daar. Met de auto?! Ja, we moesten ‘s avonds nog ergens anders zijn en anders moesten we wel heel hard op de tijd letten. En wie wil dat als je tussen zoveel moois kunt rondlopen?

We kwamen aan bij het fantastisch mooie station van Saint-Ghislain. Ontworpen door architect Henri Fouquet, die ook onder andere het station van Leuven en Vilvoorde op zijn palmares heeft staan. Maar goed, dat was niet onze reden om hier te zijn. We vonden al snel parking naast het station en bordjes wezen ons de weg.

We werden meteen begroet door een trein van Infrabel, locomotief 2715 (je weet wel, die HLE27 met een new look jasje) en een HLE18 met onder andere een restaurant-rijtuig en een bar-discorijtuig. Maar we beseften al snel dat we voor de rit met de HLD55 aan het station moesten zijn dus keerden gauw terug. Onze trein vertrok om 11:58 op spoor 5 en we wilden graag de aankomst zien.

En daar was hij! HLD5519 met 3 M4 eerste klasserijtuigen, HLE2143 en HLD7753 (Napoli). Met deze trein reden we over spoorlijnen 100 en 242. Onderweg werd er informatie omgeroepen in het Frans en het Nederlands over de plaatsen waar we passeerden, maar hier kon ik jammer genoeg niets van verstaan door het vele lawaai van de medereizigers in de rijtuigen. Na de treinrit trokken we terug naar de Rétrotrain-site en was het tijd om te genieten van het museum en al het oud materieel dat daar bij elkaar stond. Bij deze, een fotoreeks!

Ik heb echt een zwak voor stationsbordjes.

Naast al dit prachtig materieel zijn er ook heel wat andere spoorweggerelateerde dingen te vinden uiteraard.

Elke seconde telt.

Verder was er ook nog een grote modelspoorbaan te zien, treinen van Lego, een winkeltje, … Ja, hier ben je wel een paar uur zoet. Je kon er ook een drankje kopen of een worstenbroodje, taart, chips of een ijsje.

Ik ben zo blij dat we hier eindelijk geraakt zijn en werd hier helemaal gelukkig. Thank god voor verenigingen die zo hun best doen om de geschiedenis van de spoorwegen levend te houden!

1 Comment

  1. August 22, 2024 / 10:15 pm

    Leuk he. Danny en ik waren aangenaam verrast door het gebeuren.

Leave a Reply